Letem bezbariérovým světem

5.-6.8.2016

Srpen je "Měsíc SMA", a tak  po rozsáhlých přípravách začal další ročník speciálního tábora pro děti, které díky svému onemocnění nemají o prázdninách tolik příležitostí pobýt na táboře bez rodičů. V RC Smečno se to díky projektu "Podpory rodin se SMA a dystrofiemi" daří již 6.rokem.

 

Děti se sem těší na své kamarády, na asistenty a taky  na překvapení, která je v programu čekají.
Rodiče předávají děti neradi. Neumějí to. Nedělají to totiž moc často. Upozorňují dospěláky na všechny možné požadavky a situace, které mohou nastat- jak se dítě budí, jak se v noci polohuje, jak se obléká a jak je úzkostné...  První noc posilujeme noční službu. Aby případné komplikace zvládla a aby děti nabyly dojmu, že jsou v bezpečí.

První noc děti spaly jak zabité ;-) Nikdo nechtěl polohovat, nikdo neplakal... takový stav hodláme udržet po celý týden! :-)

První večer- seznamka. Kdo je kdo a proč sem přijel- jooo, rodiče by takové věci neměli slyšet ;-)

 



Chystáme se na 6denní cestu. Vyrábíme cestovní doklady. Každá dítě zastupuje jeden stát a dostává své cestovatelské jméno. Chvílemi nevím, jestli  nás dospěláky víc baví si sdětmi hrát, nebo vymýšlet ty skopičiny.
A tak s námi cestují:
Lukas Gremlish (USA), Anna Cabaca (Brazil), Andulina Koca (Italy), Martimíra z Chabrů (Czech Republic), George de Ferdan (UK), Payo Oko Beniakami (Japan), Christopherus Ginger (Canada), Ewelina Laska (Poland), Caroline Wagner (Australia) a handicapovaná želva Marie (Croatia)




Platidlem v našem státě je"kauri" čili penízkovec zavinutý čili  pravá mušle.
Každé dítě má pas se všemi náležitostmi!  Focení bylo další zábavnou disciplínou.

Počasí nám přeje, a  takhned první den vyrážíme do zámeckého parku. Rázem z nás jsou lovci zvířat. Hledájí íse zvířata- a že jich tam je!


Vyrábíme propisky z FIMA

 


 a večer nás čeká setkání s pravým cestovatelem- Michal strávil skoro rok na Novém Zélandu. Promítal krásné fotky, viděli jsme, kde se natáčel Pán prstenů a jak si filmaři přírodu upravili. Taky víme, že kiwi není pouze ovoce, ale zajímavý pták.

 

 Děti si užívají příležitost hrát si společně

 

 ale soukromé výpravy zakázané nejsou! :-)



Komentáře